Професия или призвание е митническият консултант-агент или какво е да си лягаш всяка вечер по-умен? 

                            Discover-CB

Митническото обслужване може да бъде изключително сложна и неразбираема материя за някои хора. За други да бъде лесна и интуитивна работа.

Много са факторите, определящи доколко за един човек ще бъде лесно да попълва документи и да освобождава от митница. Те включват личните заложби, интересите, нивото на образованието, сферата на досегашната работа, и много други.

Обучението в университета е само малка част от една широко мащабна основа, която е нужна за да станеш митнически агент. За да станеш добър в тази професия преди всичко е нужно да имаш комбинативно, изследователско и аналитично мислене. Да обичаш търговските процеси и движението на стоките.

Любопитството е  онази подробност, която разграничава митническите агенти от заобикалящия ги свят. Ако за нормалните хора дребните детайли не означават абсолютно нищо, то за митническите агенти те са всичко, от което се нуждаят. А любовта към изследването е онзи частичка, която свързва митническия агент с останалия свят и другите професии. Въобще езикът на числата и кодовете  е онзи универсален език, който свързва всички по света.

Професията на митническия агент е много отговорна, изключително ценена и уважавана по света. Съпроводена със стресови и доста натоварващи моменти и ако не се упражнява с огромно желание, не е възможно професионално израстване и реализация.

Красимира Лазарова